Prosjektet i et nøtteskall
Kragerø kalles ofte “omkampenes by”. Utviklinga av byen har stoppet opp i polarisert krangel, spesielt rundt havnefronten i sentrum. Flere forsøk på dialog, arkitektkonkurranser og høringer som alle har stoppa opp igjen og igjen.
Slagordet for prosjektet var å gå fra utbyggerstyrt til innbyggerstyrt byutvikling. For Kragerø betød det å gjøre kommunen i stand til å involvere innbyggerne på gode måter og til rett tid, og ikke minst at medvirkningen faktisk fører til bedre planer.
Sammen med Kragerø kommune utforsket vi hvordan å arbeide både praktisk og strategisk med å bygge kultur for god medvirkning og helhetlig byutvikling mellom kommune, innbyggere, frivillighet og næringsliv. Målet var å få til en utvikling innbyggerne føler eierskap til og kan være stolte av.
For å få til dette gjorde vi først en innledende kartlegging av interne og eksterne barrierer og mulighetsrom for å få til konstruktiv medvirkning. Deretter gjennomførte vi en serie med praktiske tester og eksperimenter av nye og engasjerende metoder for å involvere lokalsamfunnet.
Målet med testene var å gi kommunen og innbyggerne nye felles erfaringer og referanser for hvordan byutvikling kan gjøres, for deretter å kunne snakke bedre om det langsiktige arbeidet med å bli en innbyggerstyrt kommune.
Resultatet er en ny forståelse og en spirende kultur i kommunen for hva som skal til for å reelt engasjere innbyggere og andre aktører å både planlegge og gjennomføre byutvikling. Dette er formalisert som et kapittel om medvirkning i ny planstrategi, et nytt kommunikasjonsteam, forslag til videre testing og et sett med fokusområder kommunen må fortsette å ha i bakhodet. Kommunen har nå blitt bedre rustet til å stå i fremtidige og vanskelige byutviklingsspørsmål, som utvikling av havnefronten og å nylig ha blitt en ROBEK-kommune.
Prosjektet var en del av Design og Arkitektur Norge (DOGA) sitt Gnist-program for innovativ og bærekraftig stedsutvikling, i samarbeid med smartbyklyngen Nordic Edge.