Prosjektet i et nøtteskall
Lokalsamfunnsverkstedet, forkortet til LokVerk, er et kombinert folkeverksted og kulturhus i tilknytning til butikken Gamvik Handel. LokVerk skal både fungere som en fysisk plass for praktisk arbeid, og i et større perspektiv legge til rette for relasjons- bygging, kunnskapsutveksling og medborgerskap på tvers av nasjonaliteter og generasjoner.
LokVerk svarer på en av de store utfordringene for Finnmark og distriktsnorge for øvrig: Ikke bare tiltrekke seg folk og arbeidskraft, men og klare å holde på dem. Demografiutvalget peker på at dette er mer sammensatt enn å skape nye arbeidsplasser. Det handler like mye om hva som skjer utenom arbeidstiden. Så selv om distriktskommuner er avhengig av innvandring for å opprettholde folketallet, ligger utfordring like mye i å få disse til å slå røtter og ikke dra videre etter noen år.
Fiskeværet Gamvik er et godt eksempel på dette i praksis. Fiskebruket har gått godt og tiltrekker seg arbeidsinnvandrere fra blant annet Island og Øst-Europa, som gir skatteinntekter og barn i skolen. Men med 228 innbyggere fordelt på 17 nasjonaliteter, betyr dette også og nye og spennende ferdigheter og kompetanser. Noen av disse har blitt en del av lokalsamfunnet, mens andre lever litt på siden av fellesskapet og kan ende opp med å flytte videre om de går lei.
Utfordringen er at det ikke finnes gode sosiale tilbud med lav terskel som fanger opp flere og bryter isen mellom nye og gamle innbyggere, og gir all denne nye kompetansen spillerom. I tillegg har kommunen utfordringer med å levere gode offentlige tjenester, noe Statsforvalteren også har pekt på nylig. Men for oss betyr det like mange mulighetsrom for LokVerk å spille på.
Oppdraget for oss i designteamet var trefoldig: Involvere lokalsamfunnet i å utforske behovet og potensialet for LokVerk, utvikle en modell for hvordan LokVerk som konsept og tjeneste skal fungere og skissere det fysiske bygget LokVerk skal bo i.
Viktige spørsmål var å kartlegge hva slags verdi LokVerk kan skape og hvordan det kan gi en bærekraftig forretningsmodell, hvordan en slik modell kan fungere andre steder med lignende utfordringer og hvilket støtteapparat av virkemidler, samarbeid og nettverk som trengs. Målet er med andre ord å utvikle en ny Gamvik-modell.